söndag 19 september 2010

Blåsigt värre

Idag gav vi tjejer oss ut på promenad i blåsten, men varken jag eller syrran brydde oss det minsta om att det blåste. Vi var helnöjda så länge vi var ute.
Katten med pinglan gjorde åter ett gästspel och vi hade lika roligt som vanligt med kisen.

14 kommentarer:

Pappa sa...

Till dig som har en dotter med cochlea implantat är för mig väldigt vansinnigt. Det är helt dåligt beslut av dig att låta dottern operera in ci i tinningen. Det handlar mycket om dig själv, och inte din dotters behov.

Lite fjompigt av dig faktiskt!

Barnplantorna borde inte finnas! Organisationen förstör dövas möjligheter att utveckla framåt (det blir en störning däremellan). Låt döva barn vara i fred, och hålla teknikens värld bort.


Mvh,
Pappa som låter sonen utveckla som han är med kärlek och omsorg. Det fungerar utmärkt utan CI.

Min Syrra och Jag sa...

Japp, det finns människor som dig med dessa åsikter och det är helt ok för mig. Vi har alla olika åsikter och det respekterar jag, till skillnad från dig då. Jag har full respekt för er föräldrar som väljer att avstå eftersom det ju är ERT val.

Tycker det dock är rätt sorgligt att vuxna människor som dig hävdar att en annan förälder gör ett dåligt beslut. Vi kan nog vara rörande överens om att varje förälder gör det som de tror är det absolut bästa för sitt barn.

Men annars var det fint att du visade omtanke för min dotter, som även hon utvecklas som hon är med kärlek och omsorg.

Hörselskadad som kämpar för döva sa...

Det är bara uppenbart föredrar du att tro vad du vill framför sanningen! Snälla du, bemästra inte för andra. Du vet inte så mycket om hur bra CI är för döva barnen.

Döva barnen skall vara döva som det är!

Det som du gjorde för din dotter handlar mycket om dig själv - inte dotterns!

Tragiskt!

Du klarar inte bemöta svårigheter som t.ex teckenspråk eller dövas värld. Respektera döva och deras värld. Inte förändring!

Min Syrra och Jag sa...

Nu har jag lite svårt att förstå exakt vad det är du försöker säga, men det står ju klart för mig att även du har åsikt om att CI inte är bra för döva barn.

Jag har oerhört svårt att förstå ditt/ert resonemang då det finns glasögon för de som ser dåligt, pacemaker för de som har ett dåligt hjärta, rullstol till de som handikappade.... ja du fattar att jag kan hålla på så här hur länge som helst. För mig är det helt ologiskt att låta Clara leva i en döv värld när valet finns att ge henne en hörselupplevelse, och leva i den värld som vi känner till.

Det finns ett tekniskt hjälpmedel som VI har valt till VÅR dotter. När vi tog det beslutet utgick vi ifrån den värld som VI känner. Inte den som NI känner, dvs den döva världen och det kan ni väl knappast klandra oss för?!

Resonemanget att vi förstör utvecklingsmöjligheterna för de döva är för mig totalt ointressant, varför ska jag ta hänsyn till andra? När tusan tog ni hänsyn till oss?

Det finns de som vågar hoppa på ny teknik och utveckling, och det finns de som väljer att stå kvar. Jag och min man tillhör definitivt den första kategorin och är övertygade om att vi har gjort rätt val för vår dotter. Varför inte bara respektera det och gå vidare?

Er värld är säkert fin att leva i... om än lite fördömmande.

Maria sa...

Har en känsla av att "pappa" och "hörselskadad som kämpar för döva" är samma person...

Exakt vad är det du menar att hon missar genom att kunna höra? Som jag har förstått det så lär hon sig ändå teckenspråk och får nu en chans att uppleva "båda världarna" som du skriver.

Var går gränsen för dig? Är hörapparat ok? Eller ska man då inte tillhöra någon "värld" -varken den hörande eller den icke-hörande. Är glasögon ok? Rullstol? Eller kan man inte gå så kanske man ska förbli stilla?!

Skulle vara intressant att höra hur du resonerar, seriöst, utan en massa onödiga påhopp. Ingen som läser denna sidan kan undgå att mamman älskar sina flickor.

Mvh
Maria

Min Syrra och Jag sa...

Fick ny kommentar ifrån "Hörselskadad som kämpar för döva" men som av någon anledning inte fanns kvar på bloggen när jag skulle in och svara. Så jag kopierar in texten som jag har kvar i mailet så att ni som följer diskussionen kan se:

----------------------------------------------
Från: Hörselskadad som kämpar för döva

Problemet är att Ni inte förstår eller respekterar döva och deras värld. De klarar sig bra i olika världar precis som hörande och synskadade. Det som berörde mig att ni vill att dottern skall kunna höra dvs hörselupplevelser är ingen bra argument.

Ni har fått ett dövt barn, och skall kunna stödja dotterns utveckling i teckenspråk, där hon inte kommer att känna sig utanför världen.

Ni har glömt att döva kan se och uppleva så mycket än hörande, det ger döva andra sinnen som hörande inte har. Det är helt unikt!

Jag ser att hörande föräldrar som fått döva barn, har svårigheter att landa i dövas värld. Vi välkomnar alla människor oavsett fysisk och mentalt. Istället går föräldrarna på egen linje och berövar döva barnen från dess utveckling som döv.

Det handlar inte om pacemaker, glasögon utan RESPEKT till döva barns integritet. Jag känner många föräldrar till döva barn som valt bort CI, och det är otroligt starkt av dom. De lär sig anpassa till döva barn och deras väg. Det berikar deras liv om de får rätt information om döva och teckenspråk.

Tänk om döva föräldrar får ett hörande barn. Skall man besluta för att operera bort hörande barns hörsel för att döva föräldar ska känna sig nöjda. Nej, det kan man inte göra!

Döva föräldrar stödjer hörande barn och deras utveckling i livet.

Det handlar om att visa RESPEKT! Döva ska vara döva som vanligt.

Att många hörande föräldrar till döva barn väljer CI är för mig och andra väldigt skrämmande. Men jag anser att CI är lämpligt för människor som förlorade hörsel vid vuxen ålder (där dom bestämmer).

Men på döva barn? Det är helt ologiskt!

Till Maria: Pappa och jag är inte samma personer!

Min Syrra och Jag sa...

Jag vill börja med att tacka dig för att du valt att klivit upp ur sandlådan och därmed fortsätta den här diskussionen i lite mer vuxen ton. Det gör det hela lite mer trevligt.

Jag respekterar absolut er värld, det är inte jag som kränkt er genom att säga att ni gjort fel, att ni förstört för era och andras barn eller att era beslut är dåliga. Om du scrollar upp kan du se att det är du och den andra kommentatoren som hävt ur er dessa mindre trevliga påhopp. Det jag så fräckt uttalat mig om är att jag respekterar era val och era beslut. Shame on me!

Men du har helt rätt i att jag inte förstår den döva världen, det är en värld jag aldrig levt i eller kommit i kontakt med förrens Clara föddes. Men jag behövde inte heller förstå den världen för att ta mitt beslut eftersom det är baserat på grunden att vi vill att Clara ska kunna höra, PUNKT. Och vad du anser om det argumentet får på något vis stå för dig.

Nu vet jag att du likt många andra är fast övertygad om att barn med CI aldrig kommer att kunna leva i den hörande världen och må bra, jag vet också att det inte spelar någon som helst roll vilken forskning eller barn jag än pekar på för att få dig att ändra dig.

Och vet du vad? Jag försöker inte övertala dig att du har fel och jag har rätt, och DET är summan av kontentan. Jag accepterar och respekterar att DU finns med DINA åsikter. Du och jag kommer aldrig att komma överens och jag kan sova gott om natten med den vetskapen.

Världen har redan förändrats för många döva barn, tekniken kommer inte att försvinna, operationerna kommer inte att förbjudas och gruppen kommer bara att växa sig större. Jag kan inte annat säga än att det nog bara att inse fakta, släppa bitterheten över förändringarnas vindar och gå vidare... Kanske även sluta klanka ner på de som inte har exakt samma åsikt som dig? (Det där sista är bara ett förslag)

Som John Cleese en gång sa: Man behöver inte vara Dalai Lama för att berätta för folk att livet handlar om förändring.

Jag önskar dig all lycka till i världen.

Hörselskadad sa...

Tack för ett samtal med dig. Och att du tagit upp kommentaren som försvann. Mycket fint!

Att du vill att din dotter ska kunna höra trots att hon föddes döv. Det är din önskemål som skall uppfyllas däremot är din dotter fortfarande döv och ska vara döv.

Ordet döv är inte fult!

Det finns många människor som uppskattar down syndrom, och det har tagit många år för människorna att förstå dom och deras värld.

Men människorna i samhället har inte förstått hur döva har det i världen, och vi får aldrig i fred. Döva lyckades få regeringen på slutet av 70-talet inse hur viktigt det är för döva - det är teckenspråket.

Under många år var teckenspråket ett förbjudet språk i dövskolorna, men 1981 blev ett historiskt år. Riksdagen erkände dövas rätt till teckenspråk och att teckenspråk är deras första språk son används i undervisningen. Efter det har döva i dövskolorna vuxit upp med stora kunskaper, och kommer ut till arbetsmarknaden.

Sedan kom CI-läkarna på 90-talet in med nya idéer "operera in CI på döva barn" har skruvat ner dövas möjligheter att utveckla med språket och tillvaron.

Många CI-läkarna informerade nyblivna föräldrar till döva barn om CI, och inget annat som t.ex teckenspråk och dövskolorna. Döva reagerade starkt på läkarnas information, och krävde en total förändring. Döva krävde bättre information om teckenspråk och dövskolans utveckling tillsammans med information om CI.

Idag har många döva barn fått CI, och detta har förorsakat sämre utveckling för döva i framtiden. Teckenspråk hotas som ett språk men kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth lyckades få riksdagen erkänna teckenspråk som minoritetsspråk. Det betyder att teckenspråk kommer alltid att finnas kvar. Tack vare moderaten Oskar Fredrik Renvall som kämpade för teckenspråksställning. Han tog upp propositionen till kulturministern. (Renvall är själv döv).

Kulturministern är också hörselskadad på ena örat.

Tänk på att barn med down syndrom kan växa upp normalt som de andra, och de får både kärlek och omsorg. Läkarna behöver inte operera dom från down syndrom till normal människa.

Men för döva barn - kan läkarna operera in CI för att föräldrarna vill att de ska kunna höra. Det är inte logiskt!

Döva med CI kan inte höra lika bra som hörande.

Nu har "idioterna" beslutat att Manillaskolan (Sveriges första dövskola) på Djurgården läggas ner och flyttar till Kungsholmen där både döva och hörselskadade skall gå i samma skola. Det handlar mycket om CI som prioriteras i första hand, döva och teckenspråk kommer att försvinna med tiden.

Det är fruktansvärt!

Att stödja Barnplantorna är ett steg mot att döva och teckenspråk försvinner med tiden. Just mycket beror på okunskap om döva!

Jag rekommenderar dig att gå till Dövas förening där du bor, eller besöka dövskolor i Vänersborg, Lund, Örebro, Stockholm och Härnösand. (Vet inte var du bor).

Läs gärna www.spm.se och studera lite närmare om skolor.


Mvh,
Hörselskadad i Göteborg

Min Syrra och Jag sa...

Kan inte låta bli att småle över det faktum att Blogger uppenbarligen tyckte att dina meddelande var skräppost. De har automatiskt hamnat i skräppostlådan och det var anledningen till att varken gårdagens eller dagens meddelande syntes, hehe. Lite ironiskt tycker jag...

I vanlig ordning så handlar det i grund och botten om teckenspråkets vara eller icke vara för dig och alla andra som är emot CI. Men det är inte min dotters livsuppdrag att föra det vidare.

Om hon i vuxet liv väljer att ta ut sina CI och leva i er värld är hon mer än välkommen att göra det för våran del. Vi ger henne valet att leva i den värld hon själv väljer. Och snälla, kom inte och säg att hon kan operera sig som vuxen för då är du inte tillräckligt inläst på hur hjärnan fungerar.

Nej, döva med CI hör inte lika bra som hörande, men det gör inte andra hörselskadade heller. Och många av de som hör sämre än min dotter klara sig fint i den hörande världen.

Jag stödjer Barnplantorna för det är en organisation som stödjer mitt barn. Hade ni varit lite mer välkomna i tidigare skedet mot barn med CI hade kanske inte organisationen behövt finnas?? För nog var det så att den startades på grund av människor just som du.

Carin sa...

Stå på er, Claras föräldrar! Så fantastiskt att er flicka nu kan höra. Det är fullständigt häpnadsväckande att ni blir påhoppade för att ni gett ert barn möjligheten att utveckla sitt talspråk och därmed kan kommunicera med människor utanför den döva/teckenspråkiga världen.
Det är 2010 - varför låta ett barn bli kvar i dövbubblan när tekniken finns?
"Hörselskadad i Göteborg" frågade om dövhet är fult? Nej, knappast. Det verkar mer som att han/hon vill ha det till att dövhet är nåt slags lite finare funktionshinder än till exempel blindhet. Är det så? Borde jag som kraftigt närsynt nöjt mig med suddig syn sen elva års ålder, då hade jag inte kunnat ta körkort. "Oj, taskigt läge, men du är ju halvblind, det är bara att vänja sig"
Är det kanske bara avundsjuka och bitterhet som lyser igenom hos äldre hörselskadade och föräldrar som inte vågar ge sitt barn chansen?

Christian W sa...

Carin,

Jag tror du har för lite kunskaper om döva och deras värld. Det är en fantastisk värld med 200 olika språk över hela världen.

Problemet för oss är att hörande inte förstår oss, och inte respekterar deras livstil som döva. Döva har kämpat för sin existens "att vara döv" i 200 år, och vi har nästan lyckats nå till målet.

Sedan kom läkarna in och föreslår CI på döva barn. Det blev kaos och detta har förorsakat till stort besvär för döva som aldrig får vara i fred när det gäller utbildning, arbete och skolan.

Idag är många dövskolor hotade. Det gäller integration med hörselskadade (det är positivt att gå i samma skolan där hörselskadade går) men teckenspråk kommer att hamna i hörnet. Vi går tillbaka till ruta ett.

Varför? Jo, många föräldrar som inte förstår döva har valt CI på sina barn med förhoppning om bättre hörsel på dövas bekostnad.

Jag är hörande och har ett döv barn, min fru och jag valde bort CI, och låter barnet leva med dövhet. Barnet mår mycket bra, och känner sig lycklig, och kan kommunicera med alla människor.

Att du skriver "avundsjuka och bitterhet som lyser igenom" är för oss helt förkastad. Det är hörande föräldrar som inte vill bemöta döva på riktigt. Om man tänker på invandrare här i Sverige känner sig hotade av Sverigedemokraterna. Alla kämpar för invandrare, men inte för döva när det gäller CI eller liknande hotelser.

Maria sa...

Jag förstår att döva/föräldrar till döva kan känna en väldig frustration över att de inte får de resurser de borde ha rätt till och att samhället inte anpassas bättre efter deras funktionshinder. Men det jag fortfarande inte förstår är varför ni pratar så mycket om "de dövas värld". Är inte målet att ALLA ska vara accepterade och kunna leva bra i det samhälle vi alla lever i?! Hör själv att det låter som en uttjatad politiker-replik men samtidigt så är det väl så vi vill ha det?! Inte vill vi väl att döva ska lämnas ifred i sin värld och barn med downs syndrom ska lämnas i sin värld?!

Ett annan sak som jag reagerade kraftigt på var uttalandet: "många föräldrar som inte förstår döva har valt CI på sina barn med förhoppning om bättre hörsel på dövas bekostnad". (!!???)

Nu låter det helt plötsligt inte längre som om ni tänker på det enskilda barnets väl och ve(!!). Menar du på fullaste allvar att man som förälder inte ska grunda sitt beslut på vad man anser är bäst för sitt barn, utan istället använda barnet som "redskap" i någon slags kamp mot orättvisor mot andra döva i samhället?!

Precis som ni skriver så finns det inte så många döva och visst stämmer det att det är lättare att påverka om man är fler så VARFÖR stänger ni då så kategoriskt ute familjer som valt CI?! Finns säkert många driftiga personer i dessa familjer som skulle vilja engagera sig och kunna göra mycket för döva i samhället.

Till hörselskadad som kämpar för döva: Känns mycket märkligt att du skriver så mycket om RESPEKT. Var är din respekt för de som valt CI? Eller respekten ska bara gå på ett håll?!

Anonym sa...

Helt okej att ha ett barn med ci så länge du ger henne teckenspråk. Vilken fantastisk möjlighet till tvåspråkighet. Så varför inte?

Anonym sa...

Hej!

Jag vill bara upplysa er om att de övre kommentarerna och kommentarerna som senare upplyser er om namnet på den moderat som påstås ha påverkat saker och ting är skrivet av en och samma person, och det är den person som nämnt sig själv vid namn också. Tänkte bara att ni skulle veta om det. Det är alltså Oskar Fredrik Renvall som skriver/skrivit alla inlägg under olika namn. Det ser man på det typiska sättet att skriva.

Hälsar Anna